Häxmamman i Jämtland med sitt vimsiga & stickiga liv

Direktlänk till inlägg 11 februari 2008

JÄTTEBRA MEN EN DEL FUNGERAR INTE I VERKLIGHETEN

Av Häxmamman med - 11 februari 2008 09:03


 


Efter att ha född ett antal barn så inser jag vad som går bra och inte för att man ska få bort sina x-tra kg efter förlossning. jag ska komnetera en del av det som skrivits här nedan.


Det har nu kommit fram att alla x-tra kg inte bara beror på bebisen, men att det är lätt att skylla på det.

Det kan vara svårt att gå ner dessa kg och det beror mångt och mycket på att vi rör oss lite och äter fel men så finns det andra orsaker också som nu Mama tagit upp. Men jag

Det jag hakar upp mig på är en del av deras svar på en del punkter som man vet att det inte fungerar i verkligeheten att göra när man är småbransföräldrer.


Jag måste bara komentera detta.


10 skäl till varför du inte går ner i vikt.


1. För lite sömn efter bebis?
Sömnbrist gör att leptinnivån i din kropp sänks (leptin är ett hormon som reglerar kroppsfett) och ger samtidigt ökade nivåer av ett hormon som kallas ghrelin, som stimulerar hungern och aptiten. Och om du tror att nattugglor bränner kalorier, då får du tänka om: Vi bränner faktiskt 65 procent av kalorierna när vi sover. De senaste 50 åren har vi minskat den genomsnittliga sömnen från nio till sju timmar per natt. Under samma period har snittvikten stadigt ökat.
VAD DU KAN GÖRA: Se till att få en god natts sömn! Ha som mål att sova åtta timmar och försök att gå och lägga dig vid ungefär samma tid varje kväll och vakna vid ungefär samma tid. På så vis blir dina hormoner mindre splittrade.

DOCKMAMMANS KOMMENTER TILL VAD DU KAN GÖRA: Hur ska man kunna få dessa 8 timmars sömn med ett barn, finns inte en möjlighet, har haft 2 barn av 6 som sovit hela natten från 3 månader men i övrigt så har det varit få timmar. Ett förslag till hur man ska få detta genomfört som småbarnföräldrer.



2. Äter du någon medicin?
Vissa mediciner kan direkt kopplas till viktökning – antidepressiva och beta-blockerare kan till exempel bidra till extrakilon.
VAD DU KAN GÖRA: Prata med din läkare, fråga om viktökning kan vara en bieffekt av din medicin och diskutera alternativ.



3. Har du det för varmt hemma?
Våra kroppar förbrukar kalorier för att värma upp oss när vi är kalla, och kyla ned oss när vi är varma. Så i vår värld med väluppvärmda hus och luftkonditionering inne, går det inte åt särskilt många kalorier och det är lättare att gå upp i vikt.
VAD DU KAN GÖRA: Ta det lugnt med värmen hemma, gör lite gympa om du känner dig frusen för att värma upp dig.

DOCKMAMMANS KOMMENTER TILL VAD DU KAN GÖRA: Gympan är väl alltid bra men hur ska bebisen hålla sig varm för det mesta så behöver man lite högre temperatur för den lilla bebisen skull. Inte tror jag då att man ska gå ner kg för att det är kallare i mitt hus, men vare sig det är kallt eller inte och du gympar så går du ner, eller...



4. Är det din ålder?
Vikten ökar med åren. Kvinnor brukar lättare lägga på kilon
Efter 35 och det beror på förändringar i hormonerna och ämnesomsättning.
VAD DU KAN GÖRA: Var medveten om det faktum att när du blir äldre, krävs förändringar i ditt kaloriintag. Om du dricker mer alkohol än du brukade förut, dra ned på det – det gör dig inte bara fetare, det minskar också din viljekraft att stå emot snacks.

DOCKMAMMANS KOMMENTER TILL VAD DU KAN GÖRA: Varför tro att man kanske dricker mer alkohol än förut?? Om jag har fött barn så inte dricker jag mer alkohol då, jag dricker nog inte alls i flera månader efter en förlossning förhoppningsvis ammar jag.



5. Är det dina gener?
Det kan det gott vara. Studier visar att BMI (body mass index) sannolikt ärvs. Dessutom, män och kvinnor brukar dras till folk som har samma kroppskonstitution som de själva. Du som har en överviktig mamma kan mycket väl ha en överviktig pappa också.
VAD DU KAN GÖRA: Var medveten om att du har lätt för att lägga på hullet. Då kan du lättare hålla övervikten borta. Vi talar om läggning för övervikt, det är inget som är oundvikligt. Ät nyttigt och väg dig regelbundet så att kilona inte kryper på utan att du märker det.



6. Är du babybluesig eller deprimerad?
Studier visar att deprimerade män blir tunnare men – gissa vad – deprimerade kvinnor blir tjockare. Vi vet ju alla att vara lycklig och känna att vi har flyt i livet ger kraft att först bli, och sen fortsätta att vara, smala – och när vi känner oss låga har vi inte samma viljekraft att sätta hälsosam kost överst på listan.
VAD DU KAN GÖRA: Om det går, försök att låta bli att ta anti-depressiva – se punkt 3 här på listan. Om du känner dig väldigt deppig, träffa din läkare – du kan vilja ha en remiss till en psykolog.

DOCKMAMMANS KOMMENTER TILL VAD DU KAN GÖRA:Den här kommentaren tycker jag kan vara lite lite farlig, för det finns kvinnor som äter antideprisiva medeciner för att de har problem med anorexialiknande sjukdomar och det finns de som inte vill gå till dr i onödan för de är rädda eller dyl och de kan ju ge sig till att sluta med medecin för att gå ner i vikt utan kontakt med någon.



7. Är det miljögifter som bär skulden?
Syntetiska kemikalier hittas tyvärr allt oftare i maten vi äter. När vissa gifter blandas med hormoner, kan de göra att hormonerna får svårare att styra din vikt.
VAD DU KAN GÖRA: Ät organiska matvaror och skala frukt och grönsaker.
Försök begränsa ditt intag av kemikalier och tillsatser i din dagliga kost.



8. Kan du ha problem med sköldkörteln?
En av tio gravida får sköldkörtelrubbningar, vilket betyder att sköldkörteln slutar att producera hormoner som reglerar din ämnesomsättning (läs mer på sidan 112). Alltså kanske du inte förbrukar lika många kalorier som förut – och resultatet blir en ofrivillig viktökning.
VAD DU KAN GÖRA: Andra symptom på sköldkörtelrubbningar är torr hy, håravfall, trötthet och värk i lederna. Träffa din doktor och fråga efter ett blodprov som visar vilka värden du har.



9. Är du känslig för viss sorts mat?
Vissa forskare menar att intolerans mot viss sorts mat kan orsaka viktuppgång. En teori är att magen liksom släpper igenom mer osmält mat. Mjölksocker är ett sånt exempel.
VAD DU KAN GÖRA: Skriv dagbok över vad du äter och lägg märke till dina symptom – om du är känslig för viss sorts mat märker du sånt som att du känner dig uppsvälld, har huvudvärk eller känslig tarm. Be din läkare att skriva en remiss till en dietist eller allergiklinik.



10. Kan du ha PCOS?
Kvinnor med "polycystic ovary syndrome" (PCOS) har förstorade cystor som kan ha massor av pyttesmå cystor som växer på dem. 40 procent av kvinnorna med detta symptom ökar i vikt, medan andra symptom är akne, ökad kroppsbehåring, utebliven mens och problem med att bli gravid.
VAD DU KAN GÖRA: Om du misstänker att du har PCOS, fråga din läkare efter remiss till ultraljud.


Resten tyckte jag var bra men en del som sagt tyckte jag var lite underligt men det är som sagt jag som tycker det och säger inte att andra tycker det Det vore roligt att veta vad ni tycker .

 
 
Sissi i Norge

Sissi i Norge

11 februari 2008 10:45

GOd morgen! Jeg har også hørt at det er forsket på søvnmangel i forbindelse med overvekt.Likedan med stress.... Ja, jeg ligger jo dårlig an bare av disse to grunnenen.Likedan er det det genetiske...Jeg tror på dette, for jeg har overvektige på begge sider...
Ikke lett dette her, men ville det vært slikt et problem dersom ikke samfunnet "bestemte" at voksne kvinner skulle ha en 17 årings kropp uten rumpe, lår og mage, samt ha pupper som er omtrent umulige å få av naturen? Det er et slikt ideal ungene vokser opp med...

http://sissi-mor.bloggagratis.se

 
Filifjonkan suckar

Filifjonkan suckar

11 februari 2008 11:23

Godmiddag på dig .
Åh måste faktiskt säga att jag är så less på allt snack om vikt och var när hur och varför Vad man tittar på eller lyssnar på så nog fan är det vikt och äta rätt och ditt o datt Jag tycker det verkar som svenska folket blir omyndigförklarat vad gäller att stoppa i sig Det är ju så att man vet vad som är bra eller dåligt sen finns ju den andra delen att kunna låta bli det handlar ju bara om det sen detta att man skall stoppa i sig gud vet vad för att slippa ditt och datt Tittar man på tv och ser dessa fotomodeller anorektiska allihop de ser ju läskiga ut rent sjukliga utseenden som i koncentrationslägren denna hemska bild man sett på stackars människor sen finns det stollar som svälter ner sig till det självmant usch näe...Sen har vi ju de som har fel på sköldkörtlar och hypotalamus så de antingen ser ut som skelett eller bollar pga sjukdom. De kan inte göra något åt sitt fast de kämpar. Näe utseendefixeringen har gått för långt tycker Filifjonkan som är less på detta viktsnack,,(ta det inte personligt bara vad jag morrar om) ja då jag har lite övervikt men tar mig en semla i alla fall... jajaj nog om detta Funderar fortfarande på var min Rosa tog vägen skall höra med min mor idag, Kanske vet hon? Hoppas du ser lite sol här nere är det gråväder som vanligt

http://filifjonkan-se

 
Ingen bild

Dockmamman

11 februari 2008 12:42

Ja, vi lägger ner för mycket energi och tänkande på vikten så vi glömmer att leva, tänk att ligga pöå dödsbädden och vara hundra år och inte fått äta en godisbit eller god kaka....

jag åt en glass idag och det var såååå gottt

 
Charlotte

Charlotte

11 februari 2008 13:12

Men tänk så rätt du har, tänk om man dör och aldrig smakat chilichoklad som är så gott! Nu måste jag nog nästan gå och köpa en. Jag är också less på viktsnacket, min mor är värst och påpekar jämtt att jag är TJOCK!!! Vet inte vem hon jämför med, men jag anser inte att en övervikt på 5 kg är mycket...tror hon vill väl men i alla fall.

http://charlottas.bloggagratis.se

 
Filifjonkan instämmer

Filifjonkan instämmer

11 februari 2008 21:51

Ja det är precis så jag tycker med,,man behöver ju in te vräka i sig men lite då o då av livets god i alla avseenden är inte fel men alla har vi ju våra olika värderingar och tankesätt,Säger godnatt på en gång!

http://filifjonkan-se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Häxmamman med - 3 november 2015 18:35

          Har inte vart här på länge och skrivit något, det beror på många saker som hänt/händer runtomkring mig. Jag vill gärna påvisa att det är både positiva och negativa saker omkring mig.   Jag har fortfarande problem med min p...

Av Häxmamman med - 31 oktober 2011 12:59

              Många drömmar är så verkliga så man vet inte om de är sann eller inte, men ändå är drömmar uppbyggd på något du är rädd för eller har under ditt liv upplevt så de är då halvverkliga...   Vissa dagar kan jag uppleva dr...

Av Häxmamman med - 19 oktober 2011 13:10


    Jag blir så frultansvärd upprörd över denna pedofilhärvans slutresultat...     Kvinnorna döms till barnpornografibrott av normalgraden.   Vad är en normalgrad till barnpronografi, finns det något normalt, de som nu anser att det ...

Av Häxmamman med - 11 juli 2011 10:02


    Jag känner att jag måste bara skriva å tala om att jag finns här, jag är kvar men bloggandet har blivit något som jag har lagt på sidan genom att jag orkar inte med bokstäver å siffror...   Konstigt hur det kan bli så men det är nog gan...

Av Häxmamman med - 24 april 2011 12:30


  Jag har nu legat på akutpsyk sedan början på April, jag accepterade en behandling som jag gjort tidigare ECT är en psykiatrisk behandlingsmetod där epileptisk aktivitet i hjärnan framkallas genom elektrisk stimulering. ECT används framför allt...

Presentation

Här läser ni om en 6-barns Häxmamma där livet verkligen gått upp & ner med trassel av garn & stickningar.

Startblogg

Startblogg.se
Visitkort till bloggen

Fråga mig

20 besvarade frågor

Omröstning

Tycker ni om musik på blogg, hemsidor?
 Ja
 Nej
 Kanske

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16
17
18 19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Kategorier

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Musik

Bloglovin1

Gratis godis


Ovido - Quiz & Flashcards